Twijfel je – net als veel mensen – tussen de OpenRun en OpenMove van het merk Shokz? Dat kunnen we begrijpen. Het zijn beiden fantastische bone conduction toestellen. Op het eerste gezicht lijken de toestellen enorm veel op elkaar. Duik je er echter wat dieper op in, zie je inderdaad een aantal overeenkomsten. Toch zijn er wat verschillen tussen de Shokz OpenRun en Shokz OpenMove. In dit artikel bekijken we deze verschillen en gelijkenissen tussen de twee bluetooth bone conduction koptelefoons.
Goed om te weten: Voor de vergelijking hebben we de normale OpenRun gebruikt, niet de Pro-versie (betere bass, betere batterijduur) of de OpenRun Mini (kortere hoofdband).
Verschillen tussen de OpenRun en OpenMove
Hieronder behandelen we als eerste de belangrijkste verschillen tussen de twee modellen. We bekijken dit per categorie, zodat je meteen goed kan zien wat de verschillen zijn. Ook kan je dan voor jezelf bepalen welke categorie jij belangrijk vindt bij het maken van een vergelijking.
Adviesprijs
De Shokz OpenRun is het duurdere model van de twee. Qua adviesprijs is deze iets meer dan 30 euro duurder dan de OpenMove. Dit ga je uiteindelijk ook terugzien in de specificaties, maar dit verklaart wel waarom wij de Openmove hebben uitgeroepen tot beste instapmodel in onze top 5. Hieronder zie je de twee modellen in de winkel met daarbij direct de beste prijzen van dit moment. Zo zie je goed dat de OpenRun het duurdere model is.
Gewicht
Een bone conduction koptelefoon zit eigenlijk niet in de weg. Dit komt mede dankzij het lage gewicht. De OpenRun wint op dit gebied. Deze weegt slechts 26 gram en is daarmee een van de lichtste bone conduction koptelefoons van dit moment. De OpenMove weegt 3 gram meer. Dit is – uit ervaring – niet iets wat je echt gaat merken.
Waterdichtheid
Eén van de grootste verschillen en wellicht ook een van de belangrijkste (samen met de accuduur). Met de OpenRun (IP67) kan je prima hardlopen in de regen, ook als het wat harder regent. Deze kan vrij goed tegen water en korte onderdompeling. Je kan er alleen niet mee zwemmen (daarvoor koop je de OpenSwim). De goedkopere OpenMove heeft een IP55 rating. Dat betekent dat het tegen een klein beetje zweet en kort een klein beetje regen kan, maar daar houdt het ook mee op. De OpenRun is de duidelijke winnaar op dit gebied.
Bluetooth versie
OpenRun maakt gebruik van Bluetooth 5.1, waar de OpenRun nog gebruik maakt van 5.0. Dit ga je echter in de praktijk niet echt merken. De muziek gaat er niet beter of slechter van zijn. Ook merk je het verschil qua kwaliteit niet.
Snelladen en batterijduur
Dit is – naast de waterdichtheid – het grootste verschil tussen de twee koptelefoons. De OpenRun heeft een indrukwekkende batterijduur van 8 uur, waar de OpenMove het met 6 uur moet doen. Ook kun je de OpenRun snelladen. Je kan de OpenRun binnen 10 minuten opladen voor anderhalf uur luistertijd. Dit kan bij de goedkopere OpenMove niet.
Conclusie:
De OpenRun wint wat ons betreft op de meeste gebieden. Alleen qua adviesprijs doet dit model het slechter. Wil je kennismaken met de wereld van bone conduction en vind je het niet erg dat de batterijduur maar 6 uur ipv 8 en ga je toch niet hardlopen in de stromende regen? Dan is de OpenMove een prima keuze. Wil je net iets meer uit je koptelefoon en vind je het niet erg om 30 euro meer te betalen? Dan zouden wij 100% zeker de OpenRun adviseren. Het zijn in ieder geval beiden prima koptelefoons van hoge bone conduction kwaliteit, dus eigenlijk kan je het niet fout doen! 😉.
De twee modellen in een video
OpenMove
OpenRun