Een bril dragen en bone conduction koptelefoons: kan dat?

Bril en bone conduction koptelefoon

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Dit is wellicht de vraag die wij het vaakst krijgen. Kan je een bril dragen en een bone conduction koptelefoon? Dit komt misschien ook omdat een grote webwinkel aangeeft dat mensen met een bril de bone conduction koptelefoons niet kunnen gebruiken. Dit is echter niet waar. Je kan prima een bril dragen én gebruikmaken van een koptelefoon met botgeleiding. Hoe we dat weten? Op onze redactie gebruiken twee brildragende mensen een bone conduction koptelefoon voor tijdens het sporten en werken. Voor sommige mensen is het wellicht even wennen, maar het is zeker mogelijk. In dit artikel leggen we uit waarom en hoe je de koptelefoon het beste kan dragen in combinatie met een bril.

Op twee manieren te dragen

Om het geluid van een bone conduction koptelefoon zo goed mogelijk naar de hersenen te kunnen sturen, moet de koptelefoon zo dicht mogelijk tegen de slaap gepositioneerd worden. Het beste is dan ook om de koptelefoon eerst op te zetten en daarover de bril te doen. Je kan het echter ook andersom doen, maar dan heb je wel een klein beetje geluidsverlies. Ik ervaar dit zelf als brildrager (ik heb deze bone conduction koptelefoon) niet als hinderlijk. Het beste is wel om de headset eerst op te zetten en daaroverheen de bril. Zo wordt er ook minder druk gezet op het frame van de bril.

Waarom het geschikt is

Een bone conduction koptelefoon heeft een flexibel frame met extra ruimte bij de oren. Hierdoor heb je altijd voldoende ruimte voor de bril. De pootjes van de bril zitten niet in de weg met de haken van de bone conduction koptelefoon. Ik heb dit zelf getest met deze koptelefoon met twee soorten brillen: een dunner montuur en een dikker montuur van een zonnebril. Bij beiden zitten de twee elkaar niet in de weg en is het geluid nog steeds vol. Ik draag het dan wel zo dat de bril als laatst wordt geplaatst op de oren. Een koptelefoon met bone conduction technologie is weegt ook nog eens tussen de 26 en 33 gram, waardoor het niet veel extra gewicht met zich meebrengt.

Het is voor sommigen even wennen: een bril en een koptelefoon

Andere mensen die we spreken moeten wel even wennen aan twee dingen op hun oor. Als je de bril eerst op zet en daarna de koptelefoon, kan het zijn dat er wat extra druk wordt ervaren op het frame van de bril. Dit is even wennen. Andere mensen ervaren dat de oren iets naar buiten komen te staan bij een dikker montuur bril in combinatie met een bone conduction koptelefoon van bijvoorbeeld Shokz / AfterShokz of een model uit onze top 5.

Redactie

Onze redactie heeft jarenlange ervaring opgedaan met audio en technologie. Sinds 2013 testen zij producten zoals hoofdtelefoons, oortjes, smartwatches en boneconduction koptelefoons voor diverse websites.

Categorie: Informatie

2 gedachten over “Een bril dragen en bone conduction koptelefoons: kan dat?”

  1. Ik draag een hoorapparaat, en een bril.
    Kun je dan de bone conduction koptelefoon gebruiken.
    Ik zag laatst een advertentie van Philips en het lijkt me erg interessant

    Groeten
    Henk

    • Hoi Henk,

      Ja, dat zou prima moeten kunnen! Je zou ook eens een Aftershokz of Philips model in de winkel kunnen passen. Ik zag ze laatst o.a. bij de Mediamarkt!

      Met vriendelijke groet,
      Edwin

Reacties zijn gesloten.