De werking van bone conduction koptelefoons: gedetailleerde uitleg

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Je ziet steeds vaker mensen lopen met bone conduction koptelefoons. Ik kom ook steeds vaker hardlopers tegen die een Aftershokz of ander merk koptelefoon dragen, waarbij de gehoorgang vrij blijft. Ook zie ik steeds meer mensen die gesprekken voeren middels een bone conduction koptelefoon. Ik bel zelf ook een paar keer per week mensen, terwijl ik met de honden buiten loop. Dit doe ik via mijn favoriete bone conduction hoofdtelefoon. Ik krijg steeds vaker de vraag van mensen: Hoe werkt dit precies? Het korte antwoord: Bone Conduction koptelefoons zenden geluid naar het binnenoor door trillingen direct via de botten van je schedel over te brengen, in plaats van door de lucht via het trommelvlies. Het lange antwoord lees je hieronder!

De koptelefoon werkt met transducers

Om de Bone Conduction technologie goed te kunnen begrijpen, is het belangrijk om eerst te kijken naar hoe de vibraties ontstaat. Dit is wat een transducer doet. In Bone Conduction koptelefoons zet de transducer elektrische signalen om in mechanische vibraties. Waar een standaard koptelefoon deze vibraties zou omzetten in geluidsgolven in de lucht, worden ze bij Bone Conduction direct als vibraties doorgegeven.

De manier waarop je de koptelefoon draagt

De oren blijven vrij bij dit soort koptelefoons. Je draagt de koptelefoon over de oren heen. De transducers worden geplaatst bij de slaap. Dit is erg belangrijk. Door de koptelefoon hier te plaatsen, maak je een direct pad voor de trillingen om je binnenoor, of cochlea, te bereiken. Dit is het deel van het oor dat verantwoordelijk is voor het omzetten van deze vibraties in signalen die je hersenen als geluid interpreteren.

De rol van het binnenoor

Zodra de trillingen het binnenoor bereiken, werkt het eigenlijk op bijna dezelfde manier als normale geluidsgolven. Je binnenoor bevat trilhaartjes die gevoelig zijn voor deze trillingen. Ze vangen de trillingen op en zetten deze om in elektrische impulsen. Deze impulsen maken op hun beurt de reis naar je hersenen. De hersenen herkennen deze impulsen als geluid.

Een lange reis: Waarom hoor je het nog zo goed?

Je vraagt je misschien af waarom je het geluid door Bone Conduction koptelefoons nog steeds zo duidelijk kunt horen. Dit komt omdat, hoewel ons oor is geoptimaliseerd voor het horen van geluid via de lucht, de trillingen via Bone Conduction vaak intenser zijn om een vergelijkbare geluidsbeleving te geven. Daarom voel je soms ook de trillingen als je het volume van je Bone Conduction koptelefoon verhoogt.

Edwin

Edwin heeft jarenlange ervaring opgedaan met audio en technologie. Sinds 2013 test hij producten zoals hoofdtelefoons, oortjes, smartwatches en boneconduction koptelefoons voor diverse websites.

Categorie: Informatie