Bone conduction vs. traditionele koptelefoons: een vergelijking

Bone conduction vs. traditionele koptelefoons

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek gaat naar een nieuwe koptelefoon, heb je enorm veel keuze. Ga je voor een traditionele koptelefoon, waar je het geluid gewoon via de oren hoort, dan heb je in deze categorie ook meerdere keuzes. Ga je bijvoorbeeld voor een grote koptelefoon, die je op je hoofd moet zetten. Of ga je voor (draadloze) oordopjes die je rechtstreeks verbindt met een telefoon? Naast de traditionele koptelefoon kan je ook kiezen voor een geheel nieuwe manier van geluid horen. Met een koptelefoon met bone conduction technologie hoor je geluid op een andere manier, niet via de oren  maar via geluidstrillingen uit die vervolgens door de schedel en het kaakbeen worden geleid. In dit artikel maak ik een uitgebreide vergelijking tussen boneconduction koptelefoons en traditionele koptelefoons. Zo kijk ik naar: de geluidskwaliteit die ze leveren, comfort en draagbaarheid, en nog veel meer.

Wat is bone conduction?

Als je nog nooit van bone conduction, of botgeleiding, hebt gehoord, vind ik dit echt niet vreemd. De meeste mensen in mijn omgeving heb ik dit uit moeten leggen. Gelukkig heb ik altijd mijn favoriete bone conduction koptelefoon bij me, zodat ik het direct kan laten horen!

In eenvoudige bewoordingen: is bone conduction een proces waarbij geluidstrillingen direct op het binnenoor worden overgebracht door je botten. Ja, je leest het goed – via je botten! Het is een alternatieve manier om geluid waar te nemen, zonder dat het eerst door de buitenkant van het oor moet gaan. De gehoorgang blijft helemaal vrij, waardoor je gewoon het omgevingsgeluid kan horen.

Hoe werkt het?

Een bone conduction koptelefoon zendt geluidstrillingen uit die vervolgens door de schedel en het kaakbeen worden geleid. Deze trillingen bereiken het slakkenhuis – een deel van je binnenoor dat de trillingen omzet in zenuwsignalen die je hersenen als geluid interpreteren. Hierdoor kun je muziek of gesprekken horen zonder dat er iets in of over je oren zit. Hoewel deze technologie zeker niet nieuw is, zie ik wel steeds meer koptelefoons voor de normale consument op de markt verschijnen.

Wat zijn traditionele koptelefoons?

Traditionele koptelefoons ken je waarschijnlijk wel. Deze technologie is in de afgelopen jaren erg normaal geworden. Deze werken volgens het principe van luchtgeleiding, waarbij geluidsgolven door de lucht naar je trommelvliezen reizen. Dit veroorzaakt trillingen die op hun beurt worden omgezet in signalen die je hersenen interpreteren als geluid.

Een vergelijking van geluidskwaliteit tussen bone conduction en traditionele koptelefoons

In vergelijking met traditionele koptelefoons, levert bone conduction wellicht niet dezelfde geluidskwaliteit. Het mist vaak de diepte en de nuance van het geluid dat luchtgeleide koptelefoons kunnen leveren. Aan de andere kant hebben bone conduction koptelefoons weer eigen unieke voordelen. Ze laten bijvoorbeeld je oren vrij, waardoor je je meer bewust bent van je omgeving. Dit kan bijzonder handig zijn als je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent en het verkeer om je heen wilt horen. Qua geluid worden bone conduction koptelefoons wel steeds beter, maar ze gaan nooit de kwaliteit van een traditionele koptelefoon vervangen.

Comfort en draagbaarheid

In termen van comfort, hangt het af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden traditionele koptelefoons comfortabeler omdat ze er aan gewend zijn. Anderen geven de voorkeur aan het gevoel van vrijheid dat bone conduction koptelefoons bieden. Wat draagbaarheid betreft wint bone conduction vaak wel t.o.v. de traditionele grote koptelefoon. Ik vind dat het ook wint van de draadloze bluetooth oordopjes, omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat je een oordopje verliest. Een bone conduction koptelefoon is één geheel.

Omgevingsbewustzijn en veiligheid

Wat betreft veiligheid en omgevingsbewustzijn, hebben bone conduction koptelefoons een duidelijk voordeel. Je blijft het omgevingsgeluid goed horen, omdat je oren vrij blijven. Dit is vooral handig als je buiten bent en bewust moet blijven van je omgeving. Ik gebruik het bijvoorbeeld als ik ga hardlopen. Dit doe ik graag met muziek op, maar ik wil nog steeds wel de geluiden in de omgeving goed kunnen horen.

Toepassingen en gebruiksgebieden

Traditionele koptelefoons zijn geweldig voor situaties waarin je je volledig wilt onderdompelen in het geluid, zoals bij het luisteren naar muziek of het kijken naar een film. Ik gebruik zelf een traditionele koptelefoon (dit model) maar al te graag als ik aan het werk ben. Bone conduction koptelefoons daarentegen zijn ideaal voor situaties waarin je wel geluid wilt horen, maar ook alert wilt blijven op je omgeving, zoals bij hardlopen of wandelen in een drukke omgeving.

Prijs en beschikbaarheid

Wat betreft prijs en beschikbaarheid, zijn traditionele koptelefoons over het algemeen goedkoper en gemakkelijker te vinden dan bone conduction koptelefoons. Al is dat heel erg afhankelijk van de kwaliteit en het model. Een gemiddeld tot goede bone conduction koptelefoon kost tussen de 100 en 150 euro. Een goede traditionele koptelefoon kan wel meer dan 500 euro kosten! Mijn eigen bone conduction koptelefoon kostte 129 euro. De traditionele koptelefoon die ik gebruik kostte mij 245 euro.

Hieronder zie je de traditionele koptelefoon en de bone conduction koptelefoon die ik gebruik:

Edwin

Edwin heeft jarenlange ervaring opgedaan met audio en technologie. Sinds 2013 test hij producten zoals hoofdtelefoons, oortjes, smartwatches en boneconduction koptelefoons voor diverse websites.

Categorie: Informatie