Bone conduction bij doofheid en slechthorende: helpt het?

Doof slechthorend gehoorverlies bone conduction beengeleiding botgeleiding

Bone conduction wordt veel gebruikt bij mensen die slechthorend of (een bepaald percentage of dB) doof zijn. Deze technologie zit soms ook verwerkt in professionele apparatuur, zoals gehoorapparaten die achter het oor wordt geplaatst. Bij sommige vormen van doofheid kan een normale bone conduction koptelefoon, zoals de Shokz OpenRun Pro, helpen om weer geluid te horen. Beengeleiding slaat namelijk de trommelvliezen over. Het geluid wordt met trillingen via de jukbeenderen naar de hersenen gestuurd. Sommige mensen met gehoorverlies zweren bij dit soort koptelefoons, maar bij een andere groep helpt het niet.

Tip: Overleg altijd met een deskundige / arts over het inzetten van bone conduction voor bij een bepaald ziektebeeld.

Hoortoestellen met bone conduction

Er zijn speciale bone conduction hoortoestellen speciaal voor de medische wereld. In het Engels wordt dit afgekort tot BCHD of BAHA). Het is hard op weg om populair te worden onder de doelgroep dove kinderen en jongeren. In dit artikel (Engels) lees je goed hoe deze koptelefoons en implantaten worden ingezet bij kinderen en jongeren.

Trillingen via het binnenoor

Bone conduction technologie slaat het trommelvlies over om geluid door te geven aan de hersenen. Het geeft geluid door via trillingen via het jukbeen. Deze trillingen worden doorgestuurd naar de botten bij het binnenoor om daarna bij de hersenen aan te komen. Doofheid, gehoorverlies en slechthorend zijn kan enorm veel oorzaken hebben. Als één van deze oorzaken de weg van het geluid van bone conduction / beengeleiding / botgeleiding in de weg zit, zal bone conduction geen effect hebben. Of het helpt is dus echt afhankelijk per persoon. Een arts of deskundige kan hier zeker goed bij helpen om dit samen met jou te bepalen.

Uittesten? Dan is deze koptelefoon het beste

Zoals je ook in de review onderaan deze pagina kan lezen, kan dit model koptelefoon soms werken bij doofheid of gehoorverlies. Hoewel het natuurlijk erg afhankelijk is van de oorzaak van de doofheid.

Een aantal veelgestelde vragen en antwoorden

In het kort: werkt het bij doofheid en/of slechthorendheid?

Daar kunnen we helaas geen kort antwoord op geven. Het hangt namelijk heel erg af van de vorm van doofheid en de reden hierachter. Bij de ene persoon zal het kunnen helpen om weer geluid te horen, bij de andere persoon heeft het geen invloed. Overleg altijd met een arts of deskundige of dit iets van verschil kan maken voor jou!

Helpt bone conduction bij geluid horen bij iemand die binnenoorbeenderen mist dankzij een hersenoperatie?

Nee, dan zal het helaas niet werken.

Edwin

Edwin heeft jarenlange ervaring opgedaan met audio en technologie. Sinds 2013 test hij producten zoals hoofdtelefoons, oortjes, smartwatches en boneconduction koptelefoons voor diverse websites.
Beste bone conduction koptelefoon 2023 banner

Plaats een reactie